Whitepaper Netcongestie-arme nieuwbouwwijken

Zowel de energietransitie als de warmtetransitie hebben impact op de energie-infrastructuur en netcapaciteit. Netcongestie vormt een urgent probleem voor energienetwerken. Netbeheerders investeren daarom de komende jaren volop in het uitbouwen van het stroomnet. Dit is essentieel om beide transities mogelijk te maken.  
 
In de tussentijd zetten wij als Climate for life met onze dochterbedrijven (Klimaatgarant, Itho Daalderop en Trans-id) in op all-electric woonwijken met slimme binnenklimaatoplossingen die het stroomnet beter benutten. De bodemenergie warmtepomp is hier een goed voorbeeld van. 
 
Bij netcongestie heerst onterecht het idee dat het aansluitvermogen van warmtepompen, als oplossing voor zowel het verwarmen en koelen van de woning als het verzorgen van warm tapwater, een negatieve impact op netcongestie heeft. Sterker nog, dat een warmtepomp evenveel of meer aansluitvermogen nodig heeft dan een elektrische auto.  
 
Dit beeld is geheel onterecht, zeker als bij de bouw rekening wordt gehouden met de Trias Energetica. In onze whitepaper Netcongestie-arme nieuwbouwwijken zullen we dit verder uitleggen, en bovendien zullen we dit onderbouwen met monitoringsdata van vele duizenden bodemenergie warmtepompen. Het is voor het eerst dat we deze data publiceren. Met deze monitoringsdata kunnen we aantonen dat het verwarmen, koelen en van warm water voorzien van een all-electric woonwijk, dankzij de juiste keuzes, netcongestie-arm kan plaatsvinden. 
 
Benieuwd naar de whitepaper? Vul hieronder uw gegevens in en we mailen de whitepaper direct aan u.


* Verplichte velden